Interjúm a Kossuth Rádióban a toxikus munkahelyekről

A Kossuth Rádió Napközben című műsora április 24.-én érintette a pszichésen mérgező munkahelyi légkör és a toxikus vezetés témáját, amit a Telexen 2023 március 10.-én megjelent cikk inspirált. A 12 perces Kossuth felvétel itt meghallgatható:

A műsor tartalma:

  • A velem készült interjúban beszéltem a mérgező légkörű munkahely jellemzőiről, a kártékony következményeiről és a stresszel való hatékony egyéni megküzdés fontosságáról. A műsorban arra a mini riportra is reflektáltam, amit az “utca emberével” készítettek, amiben különféle munkavállalók fejezték ki, mit élnek meg pszichésen mérgező munkahelyi környezetben. Az elmondottak megegyeznek a téma kutatási eredményeivel: míg a vezetők a narcisztikus, kiszámíthatatlan, ellentmondás nem tűrő viselkedésükkel bizonytalanítják el a dolgozókat, addig a kollégák a rosszindulatú hozzáállásukkal, áskálódásukkal mérgezhetik a légkört. Fontos továbbá az is, a szervezetben mi az uralkodó értékrend, azaz számít-e az eredmények elérésén kívül az emberekkel való bánásmód minősége is.
  • A munkaügy/HR oldaláról Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke beszélt: ma már nagyon fontos a munkaerő megtartása, hiszen drágább az elveszített embereket pótolni. Ha a vezető személyéhez vezethető vissza a magas fluktuáció, akkor a vezetők cseréje, vagy coaching-al, képzésekkel való fejlesztésé lehet megoldás. A munkáltatóknak fontos, hogy egészséges lelkületű emberek kerüljenek be a szervezetbe, így kiválasztáskor szempont lehet a személyiségjegyek szűrése, hiszen 70%-ban a személyiség jellemzők határozzák meg, ki mennyire tud illeszkedni a csapatához, a feletteséhez és a szervezet értékrendjéhez.

Minden elismerésem a műsorért, dr. Varga Viktória szerkesztőnek és Horváth Ágnes műsorvezetőnek – ez egy minden szempontból remek első rádiós élmény volt számomra. Külön szeretném megköszönni Dr. Füredi Júlia szervezetpszichológusnak, hogy beajánlott a Kossuth Rádiónak. Julival elsőként készítettem interjút a toxikus vezetésről, 2019 szeptemberében. Bővebb információ róla itt olvasható: Dr. Füredi Júlia 

A médiaklikk felvétel egy része, az utcai riporttal együtt, itt elérhető.

2023.04.24