Írások

  • Összes írás
  • Blog
  • Események
  • Interjúk
  • Összes írás
  • Blog
  • Események
  • Interjúk

Interjúm a Kossuth Rádióban a toxikus munkahelyekről

A pszichésen mérgező munkahelyi légkör és a toxikus vezetés témája a Kossuth Rádió Napközben című műsorában is helyet kapott április 24.-én, amit a Telexen 2023 március 10.-én megjelent cikk inspirált. A velem készített interjúban főképp a stresszel való megküzdés fontosságát emeltem ki, mind a vezetők, mind a munkavállalók számára. A 12 perces felvétel ebben a blokkcikkben meghallgatható

RTL interjúm a toxikus vezetésről

2023 április 12.-én az RTL Reggeli műsorában Szabó Zsófi és Miller Dávid a toxikus munkakörnyezet témáját érintette, ehhez behívtak 5 perc erejéig egy szakértői véleményre azzal kapcsolatban, mi okozza a toxikus munkakörnyezet kialakulását, mik ennek az összetevői, és van-e kapcsolat sikeres és toxikus munkahely között.

Telex cikk a toxikus vezetésről

2023 februárjában a Telex újság készített velem egy cikket a mérgező munkahelyi légkört teremtő “toxikus” vezetésről, akikhez Dr. Füredi Júlia szervezetpszichológus ajánlott be, mint a téma kutatója. Ebben a blogban összegyűjtöttem a cikk kapcsán megjelent legérdekesebb commenteket a facebook, linkedin, instagram felületekről.

Szakmai interjúm csapatok fejlesztéséről

2022 szeptemberében azzal keresett meg a londoni székhelyű Academy of Executive Coaching coach-képző iskola, hogy meginterjúvolhatnak-e az egy éves rendszerszemléletű csapatfejlesztő képzésük kapcsán, amit 2021-ben végeztem el, valamint megosztanám-e velük a coach karrierem fontosabb tapasztalatait. Az interjú magyar verziója ebben a blogban található.

A vezetés árnyoldala (1.) – Bevezetés

A cikkhez választott fotón a Véres Hold jelensége látható. Ez a féle teljes holdfogyatkozás pár évente következik be, amikor a nap, a föld és a hold egy síkba kerülnek egymással, és a föld árnyékába került holdat tízezerszer halványabban éri el a nap fénye. A rávetült árnyéktól a hold felszíne a fényes fehér helyett vöröses-narancsos színűvé válik. Ősi babona szerint, egy ilyen estén több a vérontás a földön, ezért kapta ez a holdfázis a “Véres Hold” nevet.

A vezetés árnyoldala (2.) – Szakirodalom

Ebben a szakcikk minőségű írásomban azt boncolgatom, mit ért a magyar és külföldi szakirodalom a vezetés sötét oldala alatt, mi minden kell ahhoz, hogy a vezető karrierje kisiklodjon. A cikk a pszichológia szakos diplomamunkám alapján készült, amit a célból írtam, hogy elősegítsem a vezetés árnyoldalának jobb megértését, feltárva alapvető jellemzőit és lehetséges hatásait az egyénre és a szervezetre nézve.

A vezetés árnyoldala (3.) – Tapasztalatok

Pszichológia alapszakos kutatásomat az a vágy hajtotta, hogy megértsem, menyire ismert a toxikus vezetés témaköre a vezetők és munkavállalók körében ma Magyarországon, és hogyan fejezik ki ezzel kapcsolatos tapasztalataikat. Ehhez egyrészt mélyinterjúkat vettem fel vezetőkkel, másrészt fókuszcsoportot szerveztem a téma csoportos megvitatására, ebben a cikkben a beszélgetések rövid szakmai összefoglalója található.

A vezetés árnyoldala (4.) – Konklúzió

A vezetés árnyoldaláról szóló cikksorozatomat a pszichológia alapszakos kutatásom konklúziójával zárom. A 100 szakcikk és könyv, a 15 vezetővel végzett személyes és csoportos beszélgetés, illetve a 198 munkavállaló által kitöltött kérdőív eredményei alapján három szempont mentén fogalmaztam meg a súlyosan mérgező vezetés jellemzőit.

Toxikus Vezetés bemutatása az MPT nagygyűlésén

A Toxikus Vezetésről szóló kutatásomat bemutattam a Magyar Pszichológiai Társaság országos nagygyűlésén, tudományos poszter formájában.