Stressz a COVID pandémiában

Egy pszichológia mesterszakos kurzus keretében kutatást végeztünk négy csoporttársammal arról, hogy hogyan élik meg a magyar munkavállalók a COVID pandémia alatt bevezetett “Home Office”-t. Arra kerestük a választ 2020 őszén és 2021 tavaszán egy kérdőíves kampány keretében, hogy milyen azoknak az embereknek a pszichés jólléte, stressz-szintje, akik minimum hat hónapja otthoni körülmények közt dolgoznak, egyedül, párban, vagy családtagjaikkal, és mi befolyásolja leginkább a tartós otthoni munkavégzés minőségét: a munkatársakkal való együttműködés? A főnökkel való kapcsolat? Az otthoni irodai körülmények? A családi kötelezettségekkel járó kihívások? Vagy ez az egész együtt?

Mindez kiderül az alábbi online előadásban, amit a Project Management Intézet magyar tagozatának kérésére tartottunk 2021 június 7.-én. A BME-és kutatótársaim nevében bemutattam kutatásunk eredményeit, azonban az előadás elején arra is kitértem, általánosságban milyen stresszel járt a több, mint egy éve tartó COVID pandémia, és milyen módon reagáltunk mindarra, ami körülvett bennünket. A pandémia alatt kialakult stresszre különféleképpen reagálhattunk: voltak, akiknél az első hullám kihozta a túléléshez szükséges legjobb képességeket, voltak olyanok is azonban, akiknél ez az időszak a problémákat mélyítette. Az elhúzódó második hullám azonban a legtöbbünket kifárasztott testileg-lelkileg. Itt található az előadás prezentációja és az előadásunk végén felmerült kérdésekre adott válaszok is.

Az előadás második részében egy fiatal tehetséges egyetemi hallgató, a Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló Valasek Vivien mutatta be saját, díjnyertes kutatását, amelyben egy cégnél projekteken dolgozó munkatársak pszichés jóllétét vizsgálta a pandémia alatt. Azért kértem Vivient fel, hogy csatlakozzon hozzám, mert nagyon hasonló eredményekre jutott, mint mi. A pandémia sok stresszel járt – minden tekintetben.

Hálásan köszönöm a BME Munka- és Szervezetpszichológia mesterszakos kutatótársaimnak ezt az izgalmas projektet!

2021. június 11

Copyright © Czifra Julianna – Minden jog fenntartva!