Mi a Mindful leadership?

Az, ami a belső világunkban zajlik, meghatározza, hogyan reagálunk a külvilág történéseire. A mindfulness (tudatos jelenlét) eszköztára ennek a belső világnak a megismerésére irányul, gyakorlásával finomabban kezdjük el észlelni mindazt, ami körülöttünk és bennünk zajlik.

Az elme a nap 24 órájában ítélkezik. Állandó radarként a külvilágból jövő ingereket próbálja intelligensen feldolgozni, hogy döntéseket tudjon hozni. Minél terheltebb az elme feldolgozó képessége, minél több inger éri, miközben folyamatosan ítélkezik, hogy mi jó és mi rossz, annál kevésbé hatékony. A zajos és ideges elme nem tud jó döntéseket hozni. Akkor működik optimálisan, ha finoman észlelve a külső-belső világot nem ítélkezik, csak megfigyel, a jelenre fókuszál, a jelenben van.

A jó vezető egyik ismérve, hogy jó helyen, jó időben, jó döntést tud hozni, hatékonyan és eredményesen dolgozik, stabil értékrenddel, az emberei támogatását és megbecsülését élvezve – és mindezt úgy, hogy nem ég ki, nem borul fel a testi-lelki egyensúlya. Ez akkor érhető el, ha tudatosan vagyunk jelen minden helyzetben, gyors ítélkezések és vakfoltok nélkül, az itt és most-ra fókuszálva, egyszerre figyelve arra, mi zajlik a külső és belső világunkban.

A mindful leadership – tudatos vezetést jelent. Tudatos észlelését önmagamnak, vezetői helyzetekben.

Egy zen mestert egyszer egy riválisa azzal a kérdéssel provokálta, rendelkezik-e olyan szellemi képességgel, mint amit az ő tanítója tud: úgy tud papírra írni, hogy az ecset nem érinti a papírt. A zen mester így válaszolt: „lehet, hogy a ti csalótok képes erre a trükkre, de a zen módszere más. Az én csodám az, hogy amikor éhes vagyok, eszem, amikor szomjas vagyok, iszom”.

Ennek analógiájára, ha értekezleten valaki prezentál, a prezentálóra figyelek. Tárgyaláskor a tárgyalópartneremre figyelek. Ha valaki beszél hozzám, a szemébe nézek, és rá figyelek. Ha beszélek, a mondandómra figyelek. Közben szkennelem magam, hogy az, amit hallok, látok, észlelek, és teszek, az hogy hat rám – kibillent-e, stresszel-e, vagy megtartom egyensúlyomat. Fut-e bennem közben belső korlátozó monológ, vagy át tudom magam adni a tiszta, zörejektől mentes észlelésnek és információknak, amikre döntéseim alapozom.

Az intuíció hangját csak ebben a belső csendben, és egyensúlyban lehet meghallani. A mindful coaching ehhez segíti hozzá a vezetőt: olyan gyakorlatokat sajátíthat el az üléseken, amelyek fejlesztik önmaga testi, lelki, mentális szintű észlelését, a külvilágból jövő információk jobb dekódolását és önnön reakcióinak kordában tartását.

2019.08.15

Copyright © Czifra Julianna – Minden jog fenntartva!

Fotó: Pixabay