Feldmár András pszichológus előadása

A magyar származású, Kanadában élő Feldmár András pszichoterapeutát 20 éve ismertem meg egy konferencián, azóta számos könyvét és cikkét olvastam. Az alábbi gondolatfoszlányait a magyarországi Coach Szövetség egyik konferenciáján vetettem papírra, 2019-ben, amikor Feldmár élő videó közvetítéssel csatlakozott be hozzánk Kanadából. 

Tedd, amit szeretnél és ne tedd, amit nem szeretnél. Te vagy felelős azért, hogy miből kell több, miből kell kevesebb. Ne játssz szerepeket! Vagy csak keretek közt játssz. Sokan nem bátrak ahhoz, hogy kilépjenek a szerepeikből. Ha mar hozzászoktak az emberek egy szerepedhez, mindent megtesznek, hogy folytasd. Ezt kell túlélni! Az elmúlt 50 évben azért nem égtem ki, mert nem ragadtam bele szerepekbe.

Szent Ágoston szerint a szeretet egyet jelent a megismeréssel. Aki terápiába jár hozzám azt mondja, én vagyok az egyetlen, aki ismeri őt és őrül neki úgy, ahogy van. A szeretet munka, amit elvégzek érted, hogy neked jobb legyen. Jobban érzed magad velem, mint egyedül. Aki szeret, az mindig mellettem van, bátorít, segít és nem kritizál, nem kérdőjelezi meg azt, amit akarok. Bármire bátorít, amit csinálni akarok. Olyan csoportba tartozz, ahol önmagad lehetsz, ahol a többiek örülnek neked. Ha az együttlétért a szabadságom feladom, akkor nem éri meg együtt lenni. Sartre, mielőtt meghalt, leírta honnan tudod, ha valaki szeret: szabadabbnak érzed magad a társaságában, mint ha egyedül vagy.

Az unalom öl. De ha mindig kimondjuk őszintén mi zajlik köztünk, akkor ezen lehet változtatni. Munkahelyen ami motivál az az, hogy tanulhatok; a rutin untat. A szexben és a beszélgetésben is a spontaneitás dob fel. Az a jó, ha egy vállalat annyira sokrétű, hogy ha valaki unatkozik, tud belül váltani.

Jó szex akkor van, ha két ember között alakul ki és nem csak az egyikben. Egyébként honnan jön az erekció? Kérdés, személyes-e, ami kettőnk közt történik? Intim-e? Azaz ahogy érzem magam, amikor veled vagyok, az intim, és ilyenkor nem szerepet játszunk. Vagy csak színház-e?

Azok a csecsemők, akik anyja együtt mozgott velük, egészséges felnőtté válnak, a deprimált és szorongó anyák gyerekei 25 év után terápiába járnak. Ha a gyerekednek mindig cinkosa tudsz lenni, akkor nem lesz traumatizálva. A traumát az okozza, ha senkivel sem tudja az élményét megosztani. Ahogy élsz és teszel szabadon, az szabadítja őt fel.”

Címlap fotó: Büky Dorottya

2019.03.27

Copyright © Czifra Julianna – Minden jog fenntartva!

Feldmár András, HR Brand(em) konferencia, 2019